Domov > Novice > ZAKLJUČNA KONFERENCA CVŽU PODRAVJE
ZAKLJUČNA KONFERENCA CVŽU PODRAVJE

Center vseživljenjskega učenja Podravje je od leta 2008 postregel z odličnimi rezultati.

Ptuj-2000 posameznikov ima nova znanja

Znanje je edina delnica, ki ji vrednost ne pada


Center vseživljenjskega učenja Podravja, katerega vodilni partner je ptujska Ljudska univerza, je od leta 2008 do danes dosegel zavidljive rezultate na področju pridobivanja neformalnega znanja. To je končno postalo brezplačno dostopno tako rekoč vsem vedoželjnežem, kar 2000 pa jih je bogatejših za nova znanja.

Ravno predstavitvi rezultatov omenjenega projekta, ki ga v letih 2008-2014 financirata Ministrstvo za šolstvo ter Evropski socialni skladi, je bila namenjena torkova zaključna konferenca, ki jo je LU Ptuj organizirala v prostorih Mestne hiše.

„Pokazalo se je, da v Sloveniji imamo ljudi, ki se želijo učiti,“ je bila ena izmed ugotovitev, ki jih je ptujska Ljudska univerza predstavila na omenjenem svečanem dogodku, ki je bil za direktorico tega zavoda mag. Klavdijo Markež, kot je dejala vesel, a je vseeno imel tudi grenek priokus. „To je bil za nas čas posebnega pomena. Uspeli smo uresničiti svoje poslanstvo in ljudem omogočiti pridobivanje neformalnih znanj, o katerih so prej le sanjali. Sedaj je projekt v zaključni fazi in srčno upam, da bomo lahko vsaj določene dejavnosti ohranili tudi v prihodnje,“ je med drugim dejala Markeževa. Ob tem je dodala, da so vsi zastavljeni kazalniki za Podravje preseženi in da so zadovoljni ljudje največji pokazatelj uspešnosti omenjenega projekta.

Da je vseživljenjsko učenje postalo zelo pomembno tudi z vidika osebne rasti posameznikov in socialne vključenosti v teh kriznih časih, pa je poudarila podžupanja Mestne občine Ptuj Helena Neudauer.

Preko Centra vseživljenjskega učenja Podravja, ki je deloval od leta 2008 naprej, pa so prebivalcem Podravja neformalna znanja dejansko postala bistveno lažje dostopna. Skupaj je bilo na Ptuju, Vidmu, Kidričevem, Markovcih, v Ormožu in na Destrniku izvedeni 215 delavnic, tečajev ali predavanj, udeleženih pa je bilo preko 2000 učečih se posameznikov, med drugim tudi ranljive skupine. Kar 62 tečajev je bilo izpeljanih za tuje jezike, skoraj toliko tudi za učenje računalništva, številne pa so bile namenjene učenju ročnih del in kreativnim delavnicam ter številnim drugim oblikam pridobivanja neformalnega znanja.

Dženana Kmetec, Štajerski Tednik, Ptuj

 
Knjižnica Ormož
ZRS Bistra
Prj Halo
Obrtna zbornica Ptuj